Kaplan türleri içerisinde oldukça saygın olan Bengal kaplanları bugün türleri tükenme tehlikesi altında olan muhteşem canlılardır. Bengal kaplanları bugün dünya üzerinde tahmini olarak dört bin beş yüz adet olarak bulunmaktadır. Bengal kaplanlarının bu nüfusunun neredeyse tamamı ise Hindistan bölgesinde yaşamaktadır. Bengal kaplanları kaplan türü içerisinde boyu üç metreye uzanan tek türdür. Ayrıca normalde erkek kaplanların ağırlığı iki yüz kilograma kadar uzanabilirken bengal kaplanarında bu ağırlık iki yüz doksan kilograma kadar ulaşabilir. Çiftleşmek için üç yaşına gelmeleri gereken bengal kaplanlarının çiftleşme süreleri diğer kaplan türleri gibi üç aydır. Bu üç ay içerisinde iki ile dört arasında yavru dünyaya gelir.

Bengal kaplanları aile yapıları oldukça sağlam olan canlılardır. Bu nedenle yavruların aileden ayrılması için en az üç veya beş yaşına gelmesi gerekir. Bundan dolayı çoğu zaman dedeler torunlarını görebilirler. Bu aile bağlarını gördükleri kurtlardan taklit ederek edinmişlerdir. Sürü halinde yaşamayı severler fakat bazı durumlarda eşleriyle beraber yalnız yaşamayı seçen bengal kaplanları da olabilmektedir. Asya da yoğun olarak yaşarlar. En çok Hindistan’da bulunmakla birlikte Bangladeş, Bhutan, Tibet, Nepal’de de yaşamaktadırlar. Tek seferde avladıkları bir hayvandan on sekiz kilograma yakın et yiyebilirler. Geri kalan gıdayı da aile bireyleri ile paylaşırlar. Dişi bengal kaplanları yavrularını doyurmadan önce asla avlanan avdan kendileri yemezler. Bu da insanlara benzeyen bir farklı özellikleridir diyebiliriz.