Kedigiller familyasına ait olan çitalar ormanların en hızlı hayvanlarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Yüksek hız kabiliyetine sahip olan vücutları sayesinde çok atik ve çevik olabilirler.

Çitalar bu özellikleri sayesinde pek çok orman hayvanını kolaylıkla yakalayabilir. Bu yüzden ormanlarda aç kalma ihtimalleri oldukça düşüktür diyebiliriz. Kaplan, Aslan sıralamasının arkasından gelen üçüncü ev vahşi hayvan olma özelliğini de korurlar. Ayrıca bugün pek çok spor markasına da amblem olarak çita konmaktadır. Bunun sebebi atletik bir vücuda sahip olmaları, oldukça çevik olmaları ve atik hayvanlar olmalarıdır. Vücutlarının uzunluğu genellikle bir metreyi kolaylıkla geçmektedir. Yine de bu uzunluklarına rağmen saatte yüz onbeş kilometre hıza ulaşan çitalar vardır.

Grup olarak avlanmayı tercih ettikleri zamanlarda zebra sürülerine tam zamanlı saldırılar düzenleyebilirler. Bu sayede çitalar beslenme konusunda sorun yaşamazlar. Gebelik dönemleri de çok uzun sürmez. Yılın yalnızca üç ayında kızgınlaşır ve çiftleşirler. Her doğumda ortalama iki ile dört arasında yavru dünyaya gelir. Nüfusları son yıllarda aşırı çita avlanması sebebiyle düşüşe uğramıştır. Bu yüzden çita avlamak artık dünya genelinde yasaktır. Milli parklarda koruma altında da beslenmektedirler.

Evcilleşmeye uygun olan hayvan türlerinden kesinlikle değildir. İnsanların fazla yaklaşmaması gereken hayvanlardır. Ki doğa da bir çitayla karşı karşıya gelme ihtimaliniz de azdır. Genellikle ekvator bölgesinde sıcak coğrafyalarda yaşamayı severler.